Kooi van Faraday – Keyless Entry auto

Kooi van Faraday en Keyless Entry Auto

Door een keyless entry autosleutel in een kooi van Faraday te plaatsen wordt er voorkomen dat criminelen het signaal kunnen opvangen. Een kooi van Faraday kunt u realiseren door de sleutel bijvoorbeeld in een metalen blikje te leggen.

Kooi van Faraday
Een kooi van Faraday is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen.

Metalen doosje, koelkast of aluminiumfolie
Op internet circuleren veel tips om de autosleutel van een ‘keyless’ auto in een metalen doosje te bewaren. Het metalen doosje blokkeert door de kooi van Faraday het signaal van de sleutel.
Dit natuurkundige principe werkt in theorie in de meeste gevallen voldoende, maar in de praktijk blijken er toch een aantal nadelen aan te zitten. Het is moeilijk een blikje te vinden dat voldoende sluit: scharnieren en deksels blijken in de praktijk zwakke plekken.

Daarnaast kan een werkend blikje weer te groot zijn om in jas- of broekzak te steken als u de auto niet thuis parkeert maar bijvoorbeeld boodschappen doet.

Een alternatief is om de sleutel in de koelkast te leggen of de sleutel geheel in aluminiumfolie te wikkelen. Beide alternatieve methodes werken prima om het signaal te blokkeren maar zijn in de praktijk minder handig.